Side – ferie på tyrkisk Gaths Rejseside

Endelig fred. Helt ude på spidsen af den lille halvø, der udgør byens centrum, får jeg endelig ro til at nyde omgivelserne. Resterne af Apollontemplet, solen, der er på vej ned bag bjergene og den lille fiskerbåd, som glider gennem det glinsende middelhav. Jeg er i den tyrkiske by Side, hvor ferieidyllen synes at drukne i masseturisme og påtrængende sælgere. Centrum af Side set fra Øststranden

Det er altid spændende at opleve nye kulturer, og vi prutter gerne om prisen, hvis vi finder en vare interessant. Men tyrkernes aggressive og påtrængende adfærd er på grænsen til det uudholdelige. Synd, for Side har rent faktisk noget at tilbyde turisterne. Byen har en lang og spændende historie, og i centrum ser vi ikke blot resterne af Apollontemplet, men vader bogstaveligt talt i ruiner fra den byzantinske periode.

De romerske ruiner

Det er ikke kun grækere og byzantinere, der har huseret langs den tyrkiske kyst, det har romerne også. Næsten som en tidslomme mellem det nye Side og halvøens turistgader ligger resterne af romernes pragtfulde bygninger. Vi bestiger teatret, der er fra det 2. århundrede og havde plads til 15.000 tilskuere, for at nyde den fine udsigt fra toppen.

Side er i høj grad lagt an på sol- og badeferie for pakketurister, der kan vælge og vrage blandt et stort antal hoteller. Det er her man finder gigantiske resorts med all inclusive, men noget af det gode ved Tyrkiet er de mange mindre overnatningssteder, der har en familiær atmosfære. Det er sådan et sted vi bor. Hotellet ligger i den nyere del af Side, der bestemt ikke er nogen skønhed.

Vi har 10 minutters gang til stranden, der er overendt og ikke særlig indbydende. Solstolene står tæt og vandet virker ikke helt rent. Så føler vi os bedre tilpas på øststranden på den anden side af centrum. Her spejder vi ud over kysten, og så langt øjet rækker er der fin sandstrand. Her er mere fred og ro og væsentlig mere plads. Glimrende mad

Selvom butikker og restauranter findes overalt i Side, så er det i det bilfri centrum, man finder langt det største udvalg. Caféer, souvenirshops og sko-, tøj-, og læderbutikker opfylder turisternes behov. Og så er der alle restauranterne. Som ved andre feriesteder, så er det om at se sig godt for, inden man sætter sig til bords. Selvfølgelig kan de mange tyske turister få sauerkraut og wienerschnitzel, men der er heldigvis også en stribe gode lokale spisesteder.

På Emirs Restaurant et stenkast fra moskéen spiser vi lækre tyrkiske specialiteter i en yderst uformel atmosfære. Moonlight Restaurant er stedet, hvis man som os er til fisk og skaldyr, og restauranten er en af de mest populære i byen. Vi finder hurtigt ud af, at det er de små lokale steder, der er bedst og billigst. Vi har dog held med at finde en god restaurant udenfor centrum. På Aquarius spiser vi meze og smagfulde gryderetter fra det ottomanske køkken. Det bilfri område på halvøen i Side Til marked i Manavgat

Her er alt det lokalliv vi har savnet i Side, og Manavgat er heldigvis stor nok til at man blot kan gå en tur rundt i gaderne for at komme tæt på tyrkerne og opleve en helt anden side af befolkningen. Markedet er ikke kun frugt og grønt, her er også ost, honning og smykker, men vi slipper heller ikke her for souvenirbutikkerne og de påtrængende sælgere i tøjbutikkerne.

Floden Manavgat løber lige gennem byen, og en tur ned ad den er en klassisk udflugt for besøgende fra Side og Alanya. Vi går ombord på en af tourbådene, der skal sejle os ud til kysten, hvor solstole, strandsælgere og dromedarer står klar til turisterne. “Hold øje med skildpadderne”, siger kaptajnen til os, da træbåden tøffer af sted gennem det smaragdgrønne vand. Skildpadder ser vi dog ingen af, men til gengæld flere pelikaner, der er tiltrukket af dambrugene. Turbåde proppet med festende tyrkere, der danser rundt til øredøvende musik er også en del af floden.

Strømmen i floden er stærk takket være et par vandfald, som vi tager op for at se på. Området ville sikkert være smukt, hvis det ikke lige var for de mange sælgere, der kommer os i møde. Her er sort af mennesker, og jeg spekulerer på, hvorfor alle opsøger den samme plet, når der er så meget smuk natur omkring os. Marked i Manavgat Tilbage i Side og en tur i hamam

“Nettopriser”, råber en sælger efter os, da vi går forbi en tøjbutik. “Min fætter bor i Danmark, han ved alt om danske priser”, fortsætter manden. Tilbage i Side kører cirkusset videre. Påtrængende sælgere og turister, der lader sig irritere af den voldsomme fremfærd. Hvorfor skulle jeg give 100 kr. for en t-shirt i dårlig kvalitet, når jeg kan få en til det halve derhjemme tænker jeg. Den fætter må vist få opdateret sine priser.

Side er primært lagt an på charterturisme og i højsæsonen er mange hoteller fuldt booket af pakkerejsearrangører. Standarden er glimrende og de mindre hoteller i Tyrkiet har som regel en meget familiær stemning. De senere år er der skudt adskillige store hoteller og resorts op i Tyrkiet. Mange af dem kører efter all-inclusive konceptet, og man finder ofte store swimmingpools og andre faciliteter på disse resorts. Hotellerne i Side ligger spredt ud over et ret stort område, og det kan være en god idé at tjekke afstanden fra hotel til centrum inden man booker sit værelse. Kommer man til byen uden at have et hotelværelse på forhånd, så ligger der flere små pensioner på den østlige side af den bilfri zone, hyggeligere kan man næsten ikke bo i byen. Book charterrejse til Side. Søger du kun hotel, så book med prisgaranti her.

For at komme hurtigt rundt er dolmus det mest benyttede transportmiddel. Det er små minibusser der kører i pendulfart mellem to byer. Uanset hvor langt man skal på ruten koster det ca. 6-7 kr. Betal når du stiger på og råb stop når du skal af. En dolmus kan stoppes hvor som helst på ruten. Fra Side kører der dolmus til bla. Komköy og Manavgat. På bussens front står der hvor den kører hen.

Taxierne er gule og en anden transportmulighed, det koster ca. 7 kr. pr. km. Husk at spørge hvad turen koster inden du starter. Fra Manavgat kører der busser til Antalya og Alanya, ca. 25 kr. I Side ligger der adskillige tourbureauer der arrangerer udflugter til f.eks. Antalya, Alanya, Pamukkale, Kappadokien som 2- og 3 dages ture og river rafting. De lokale tourbureauers udflugter varierer i kvalitet og guiden vil som regel tale tysk. Bemærk også at på mange ture er der besøg i guldforretninger, tæppefabrikker og lignende. Der kan også lejes bil, husk bare at have forsikringerne i orden.

I Side kan man få mad fra det meste af verden, der er masser af restauranter i turistklassen overalt i byen. Der er rigtig mange tyskere i Side hvilket også smitter af på restaurationslivet, men heldigvis er der masser af muligheder hvis man ikke lige er til sauerkraut og wienerschnitzel. Prisniveauet er efterhånden højt i Tyrkiet, vel kan man få et måltid mad for 40-50 kr., men fra 60 kr. og op er det normale, den lokale mad er billigst (og bedst). Serviceniveauet er som regel meget højt. Tyrkisk mad er rigtig lækkert med mange specialiteter, prøv f.eks. Meze, en masse småretter der er en glimrende introduktion til det tyrkiske køkken. I en by der er så præget af turisme kan det være svært at finde god original mad, men det gamle råd om at spise der hvor lokale selv spiser kan det i den grad betale sig at følge i Side.

Nattelivet i byen er gået fra stille og roligt til livligt. De fleste barer ligger i den bilfri zone og langs veststranden. Ved havnen er der flere steder hvor man kan nyde en smuk solnedgang til en kølig drink. Et par store diskoteker findes også, ligesom de næsten obligatoriske sportsbarer med live fodbold. Prisniveauet på barer og diskoteker er nogenlunde som i Danmark.

Hamam er sjovt at prøve, der ligger en del af dem i byen, de fleste steder henter dig gerne på hotellet. Regn med ca. 15-20 euro incl. massage. Vandsport findes på både vest- og øststranden, f.eks. jetski, bananbåd, paragliding osv. Waterplanet er et 650.000 m2 stort vandland med rutchebaner, bølger osv. Ligger ca. 30 km fra Side i retning mod Alanya. Rafting er også muligt, f.eks. ved Köprülü Canyon. Man kan selv tage dertil i bil eller købe en tur hos et af tourbureauerne. Her kan man også købe jeepsafari-ture hvor man kommer lidt væk fra de gængse turistruter og måske besøger en lokal familie. Fisketure kan arrangeres på havnen eller på Side’s øststrand. Er du til golf er der også mulighed for det i Side, i området ligger flere baner, f.eks. Gloria Golf Club, TAT INternational Golf Club og National Golf Club. De nærliggende Taurus-bjerge giver gode muligheder for rafting, i Koprulu Canyon Nationalpark kan man prøve kræfter med turen ned ad Manavgat-floden. Hør nærmere hos et af tourbureauerne i byen.

Side har udmærkede shoppingmuligheder, men se dig godt for, hvis du er ude efter billigt tøj, kvaliteten er ofte dårlig og kan på ingen måde sammenlignes med det man får tilbudt i f.eks Østen. Priserne er også væsentlig højere, i betragtning af kvaliteten er 75-100 kr. for en t-shirt at gøre grin med turisterne. Der skal pruttes om prisen, men sælgerne går som regel ikke mere end 15-20% ned i pris. Og lær så at sige nej, de handlende er i den grad påtrængende og man bliver konstant bombarderet med "where are you from" og "can I ask you a question", det nærmer sig det uudholdelige! Husk at man kun må indføre kopitøj til eget forbrug.

Det er blevet forbudt for sælgerne i forretningerne at tage fat i kunderne og hive dem ind i butikken, i stedet for er man nu begyndt at give turisterne hånden, med vores gode opdragelse i baghovedet hilser vi tilbage, men det er ikke for at være venlige at sælgerne giver dig hånden, men for at trække dig ind i forretningen eller starte en salgstale. Smid dine gode manerer væk og lad være med at give dem hånden, det er den eneste måde de lærer det på.